Matnoja.

Detta har blivit lite av en ventilationsblogg just nu, eftersom jag för tillfället inte kan få några enkla och raka svar så kan jag lika gärna försöka låta bli att "belasta" min omgivning med ständiga frågor och klag.. Har matnoja, vad kan jag äta/inte äta? Det finns inga direkta kostråd utan man får prova sig fram.. Men jag är nästan rädd för att äta och tänker noga genom vad jag stoppar i mig, "vass mat" existerar det ens? Knäckebröd är det första jag tänker på, hård mat med andra ord.. Det törs jag verkligen inte äta även om jag älskar det. Mjukt bröd - ja, grovt bröd - nej, stark mat - nej.. Var det där för mycket kryddor? Kolsyra? Tänker "frätande effekt".. Och just nu har jag ätit hemmagjorda biffar med LÖK, som blev lite understekt.. Starkt? Det var ju faktiskt rödlök i salladen också..!? Oliverna smakar konstigt, nej då går dom inte att äta kanske är något gamla. Ägg, nej det är svårtsmält. Godis? Kanske är för "segt" för magen det.. Jucie, för surt? Skippar apelsinjuice iallafall.. Kaffe, inte mer än någon kopp, det är ju starkt och framkallar cigarettbehovet! Gröt, för mycket fibrer.. Det åt jag mycket innan jag blev dålig. Soppa - aldrig mer så länge det inte är egengjord grönsakssoppa men då kanske kålrötterna är för svårsmälta? Mos, ja det funkar, pasta - kanske. Det finns liksom ingen ände på det. Victor frågar eftersom det är fredag "är du sugen på något?" Ja, men det kanske inte är värt att unna sig. Avacado känns bra, men kan ju inte leva på mos och avacado. Vi får väl se vad som händer av löken.. 3..2..1 eller kanske inte. Grädden på allt är att jag fick kallelsen till specialist idag på mag och tarm, i slutet av NOVEMBER?!?? om jag får beskedet om att jag aldrig blir frisk så kan jag inte under några omständigheter vänta SÅ länge innan någon fyller mina luckor! Aldrig.


Kommentarer
Postat av: Sara

Hej!
Kan inte låta bli att kommentera, jag har chrons och har haft i många många år. Jag fick mitt svar direkt i princip, det går jävlar så mycket fortare på barn, det tar tyvärr en evighet att få några svar på vuxensidan. Jag hoppas att det bara är en tillfällig inflammation du fått i tarmen MEN är det inte så så har du inget att oroa dig för, kanske kan va en liten tröst. Jag har skov på skov o skov igen, MEN det är inget som stoppar min vardag, det finns så himla bra mediciner nu:)
Och det med maten, tänk såhär när du blir "rädd" -jag har kunnat ätit det förut, varför skulle jag inte kunna göra det nu?! Du har nog gått med inflammationen ganska länge innan du börjat på symtom. Knäckenbröd kan du äta utan att va orolig, det hinner bli mjukt innan det lämnar magsäcken, du kan äta i princip vadsom men du kanske inte behöver äta 1 burk majonäs eller en hel chili.

Har du några frågor får du gärna fråga på om vadsom helst, jag hade ingen att fråga ngt om när jag va mindre och det hade varit skönt att prata med ngn som vet hur det är, så fråga på hur mycket du vill :)

Ta hand om dig <3

/Sara (Linda på jobbets vän;)

2012-09-22 @ 09:34:27
Postat av: Johanna Björkman

Du anar inte vad GLAD jag blev av din kommentar! Har kännt som man pratat med sig själv, jag känner inte mer än en bekant som har samma diagnos men som sagt alla fall ser olika ut och att få höra fler versoner gör mig såklart lugnare i kroppen. Det du säger om att du har så många skov, men att det inte stoppar din vardag var som balsam för själen just nu. Och tack för stöttningen gällande maten, jag unnade mig en god pasta rätt ikväll :) klart det känns i magen, men mest för att den har varit tom så länge och inte funkat som det ska.. Så tusen tack för din kommentar! Uppskattar verkligen att jag kan fråga dig, hur når jag dig? Blogg? Ja självklart hoppas jag på det, men känner ändå att jag vill förbereda mig mentalt på "det värsta" eftersom dom trodde det var så efter koloskopin.. En dag i taget försöker jag tänka. Kram!

2012-09-22 @ 20:24:35
URL: http://johannabjorkman.blogg.se/
Postat av: Sara

Va kul att du blev glad:D
Bloggar väldigt sällan så lättast att nå mig via Facebook(Svensson i efternamn, vit häst som profilbild) eller slänga iväg ett mail el ngt sånt :)
Det är mkt viktigt att du äter regelbundet, men överanalysera inte det du stoppar i dig, du klarar att äta avokado och det är en fet "frukt" så din mage klarar nog mer än du tror, men jag är likadan själv många ggr. Men man lär sig, och det tar inte många måltider Förns man lärt sig.
OM det nu skulle va Chron du har så tänk istället fasen va bra nu kan jag få behandling istället för att inte få klarhet i vad det är. Är inte ens säkert att du behöver äta någon medicin alls, olika från pers till pers, jag har haft ruskigt mkt otur men jag är som sagt igång ändå tack vare dom bra behandlingarna som finns:D

Ingen fråga är för stor eller för liten<3
Kramar

2012-09-22 @ 22:56:46
Postat av: Johanna Björkman

Addade dig på fb! :) jag försöker äta regelbundet så gott det går, just nu har jag inte jätte stor aptit.. Har väldig yrsel och illamående men det är säkert pga antibiotikan. Än så länge har jag inte kännt av något från någon måltid, jag har haft problem med magen i säkert 15 år men har alltid fått höra att jag har ibs, så kan fortfarande stämma men annars ger det en del svar för mina "skov" då jag knappt t

2012-09-23 @ 00:15:50
URL: http://johannabjorkman.blogg.se/
Postat av: Anonym

tålt någon, vissa perioder bra osv. Ja jag får tänka så :) det är det positiva! Såklart hoppas jag få vara utan mediciner, just nu äter jag förutom antib kortison och ska göra t om januari för att läka ut inflammationen. Sen tror jag att mycket kommer falla på plats när jag får träffa en specialist såklart, nu har man egentligen bara googlat vilket är helt fel! Tack, vad snällt av dig! Känns tryggt att ha någon att bolla med. Hur har det sett ut för dig? Med tanke på att du haft sådan otur, operation? mycket medicin? Kramar!

2012-09-23 @ 00:18:53
Postat av: Sara

Försök äta så ofta du orkar, det kan hjälpa illamåendet även om det är skitjobbigt i början. Ja googla ska man ju inte göra, haha då har man ju allt möjligt, sen är det ju så olika från person till person. Jag väntade egentligen alldeles för länge med att söka hjälp eftersom jag va ganska ung, tyckte det va pinsamt och vågade absolut inte prata med föräldrarna så det slutade med att jag blev akut jättedålig och väntade ännu 2 veckor med att söka hjälp på VC, eller jag fick inte komma dit!!! Blev inlagd på barn och fick ligga där i ca 2 månader, det va första gången på sjukan.
Hade tur som överlevde den gången.
Idag äter jag 5 olika mediciner MEN då har jag vart jättesjuk

2012-09-23 @ 09:07:18
Postat av: Sara

Försök äta så ofta du orkar, det kan hjälpa illamåendet även om det är skitjobbigt i början. Ja googla ska man ju inte göra, haha då har man ju allt möjligt, sen är det ju så olika från person till person. Jag väntade egentligen alldeles för länge med att söka hjälp eftersom jag va ganska ung, tyckte det va pinsamt och vågade absolut inte prata med föräldrarna så det slutade med att jag blev akut jättedålig och väntade ännu 2 veckor med att söka hjälp på VC, eller jag fick inte komma dit!!! Blev inlagd på barn och fick ligga där i ca 2 månader, det va första gången på sjukan.
Hade tur som överlevde den gången.
Idag äter jag 5 olika mediciner MEN då har jag otur med skov ofta, hon som äger hästen jag håller på med har samma och äter 1 tablett/dag och har aldrig haft ett skov, och man lär sig direkt när man får ett skov och kan börja med behandling direkt och va dålig ca 2-3 dagar o sen va på benen igen:)
Jag har inte gjort en operation än men kommer få göra det inom 10 år tack vare att jag inte vågade söka hjälp när jag va liten.

<3

2012-09-23 @ 09:12:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0